Pellet producent – jak wybrać tego najlepszego?

Spread the love

Produkcja pelletu wysokiej jakości, to hasło większości firm zajmujących się produkcją tego typu opału. Używa się go w przypadku obiektów użyteczności publicznej, jak również w gospodarstwach domowych. Skąd jednakże tak duże różnice w cenie przy zakupie pelletu? Skąd biorą się rozbieżności w zakresie efektywności ogrzewania? Jaki pellet powinnyśmy wybrać, żeby zyskać pewność, iż faktycznie mamy do czynienia z wysokiej jakości paliwem? Poniżej prezentujemy dokładny poradnik o tym, jak powinno wyglądać wyszukiwanie pelletu, oraz na co powinno się zwracać uwagę podczas jego zakupu.

Jakie przeznaczenie może mieć paliwo, jakim jest pellet?

Pelet jest materiałem opałowym, który ma postać niewielkiego granulatu z gramaturą 6-8 mm i długość ok. 2 cm. Zwykle pellet produkujemy z trocin i odpadów z drewna, które po dokładnym oczyszczeniu, prasuje się pod ciśnieniem i poddaje granulacji. Dzięki czemu możemy uzyskać biopaliwo do kotłowni odznaczające się wysoką wartością opałową, niską wilgotnością oraz niską zawartością popiołu.

Pellet jest tani, dlatego można go wykorzystywać do ogrzewania pomieszczeń domowych, jak i znajdujących się w budynkach wielorodzinnych. Bez problemu, może być także wykorzystywany w automatycznych grillach czy też kominkach domowych. Granulat drewniany, nie powoduje alergii, dlatego sprawdzi się też w roli ściółki dla zwierząt. Z kolei zaś popiół, który pozostaje po wypaleniu się pelletu, można wykorzystać w roli nawozu celem użyźniania podłoża.

Jeżeli rozważamy, jaki rodzaj pelletu wybrać, to na pewno warto będzie zwracać uwagę na ten pochodzący z drzewa. Dostępne są także tak zwane agro pellety, których postawę stanowi chociażby surowiec ze słomy albo granulaty powstałe na bazie słonecznika oraz innych odpadów roślinnych.

Pelet drzewny odznacza się najwyższą wartością energetyczną, gdyż zawiera w swoim składzie tylko ścinki oraz trucizny z drzew liściastych czy też iglastych. Nie może zaś zwierać żadnych substancji toksycznych, co w połączeniu z niewielką emisją CO2 sprawi, iż uznaje się go za biopaliwo w nowych ogłoszeniach o sprzedaży. Właśnie z tego powodu, zamiana starszego pieca na zupełnie nowy, wspierana jest pod względem finansowym przez Ministerstwo Środowiska – my również możemy skorzystać z tego rodzaju wsparcia w ramach rządowego programu o nazwie Czyste powietrze.

Jak jest produkowany pellet?

Surowiec, który służy celem wytwarzania pelletu, musi być wstępnie rozdrabniany i przygotowywany do kolejnych etapów obróbki. Jeśli pojawi się taka konieczność, materiał trzeba będzie poddać suszeniu.

Następnie trzeba go będzie odpowiednio rozdrobnić, sprawować i poddać procesowi właściwej granulacji. W czasie wykonywania tego kroku, pelletowi nadaje się właściwą formę granulatu. W kolejnych etapach, pellet będzie schładzany, spakowany w worki, przetransportowany i zmagazynowany. Później trafi do konsumentów oraz dystrybutorów.

Pellet wysokiej jakości – cechy

Z uwagi na ciągle rosnącą popularność kotłów posiadających podajniki na pellet, opał ten proponowany jest przez wielu importerów czy producentów. Wybór jest więc całkiem spory i z uwagi na to pojawia się zasadnicze pytanie, jaki pellet będzie najlepszy?

Wysokiej jakości pellet, odznaczać się będzie odpowiednią wydajnością, co przełoży się na jego minimalne zużycie, a zatem również niskie koszty ogrzewania. Tego typu opał, bardzo dobrze się spala, nie wywołuje awarii w kotle i jest bardzo przyjazny dla otoczenia oraz środowiska, dzięki emisji dymu o neutralnej woni bez chemicznych dodatków.

Jeśli zechcemy nabyć pellet wyższej jakości, w pierwszej kolejności powinniśmy sprawdzić, czy spełni on najważniejsze jakościowe normy, czyli będzie się odznaczał niżej wymienionymi cechami:

  • zawartość dodatków – mniejsza, aniżeli 2 procent (najlepiej, jeżeli nie będzie ich w ogóle zawierać),
  • zawartość popiołu – mniejsza, aniżeli 0,7 procent,
  • wilgotność – mniejsza, aniżeli 10 procent,
  • wartość opałowa – min. 4,6 kWh/kg,
  • kaloryczność – minimum 16,5 procenta,
  • gęstość – w przedziale 600-750 kg/m3,
  • średnica – 6 do 8 mm.

Każda spośród firm produkujących pellet, powinna dostarczać informacji odnośnie tematyki tego typu parametrów, dlatego też ich porównywanie z normami, stanowi pierwszy, a zarazem najistotniejszy etap wybierania opału. W dalszej części artykułu omówimy, jak rozpoznawać dobry oraz zły pellet po jego sposobie spalania oraz właściwościach fizycznych.

Pellet niskiej jakości – cechy

Słabszą jakość pelletu, rozpoznać możemy po kilku cechach fizycznych, na przykład granulki będą mieć różną wielkość, porowatą strukturę, popękaną powierzchnię, lub też zawierają spore ilości wody.

O gorszej jakości paliwa, świadczyć też będzie jego zbyt wysoka wilgotność. Wystrzegajmy się także surowca, który zawiera zbyt wiele chemicznych dodatków, co przejawia się nieprzyjemną wonią w czasie spalania, czy też dostrzegalnymi gołym okiem resztkami laminatu, bejcy albo lakieru.

O tym, iż pellet nie należy do najlepszego sortu, świadczą także kłopoty w czasie procesu jego spalania, na przykład:

  • awarie w obrębie pieca – zablokowanie podajnika, korozją, uszkodzenie żarnika,
  • powstanie sporej ilości nagaru, czyli spieku o twardej strukturze, który może prowadzić do blokady wybranych funkcji kotła,
  • zbyt niska energetyczna wartość, która wymusza zastosowanie sporej ilości surowca celem osiągania wybranej temperatury,
  • gaśnięcie kotła albo nazbyt wolne spalanie,
  • zbyt duża ilość popiołu, która pozostaje po spaleniu się opału (więcej, aniżeli 5 kilogramów przy jednej tonie opału).

Zakup niewłaściwego pelletu, niestety może się przełożyć na wyższe koszty w ogrzewaniu, jak i te powiązane z koniecznością usuwania awarii w piecu. Warto zatem dowiedzieć się, który pellet będzie najlepszy, aby móc uniknąć tego typu kłopotów.

Jaki pellet zakupić – drzewny?

Najczęściej wybieranym i spotykanym w Polsce, pozostaje pellet drzewny. Jego plusem, jest na lewy wysoka energetyczna wartość. Produkuje się go nie tylko z odpadów, które pochodzą z iglastych drzew, ale również tych iglastych.

Wysokiej jakości pellet, powinien zostać pozbawiony dodatków sztucznych. Zawarte w surowcu początkowym łączące substancje sklejają naturalnie, pozwalając na utworzenie granulatu.

Warto podkreślić, iż w czasie produkowania drzewnego pelletu, nie są wykorzystywane całe drzewa, ale tylko resztki, które jak dotąd zwykle w żaden sposób, nie zostałyby użyte. Niewątpliwie, będzie to dużą zaletą takiego opału – tym bardziej w odniesieniu do rozwiązań, które są przyjazne naturalnemu środowisku.

Najwyższej jakości pellet, pozbawiony zostaje mineralny oraz chemicznych zanieczyszczeń. Celem produkcji jednej tonu opału, potrzeba zwykle około pięciu sześciennych metrów trocin.

Pellet drzewny pozostaje idealną alternatywą dla innego typu opału, w tym między innymi gazu, oleju opałowego czy też węgla. Najlepszym zatem wyborem, będzie pellet drzewny.

Certyfikaty na pellet

Jedną z ważniejszych kwestii, będą odpowiednie certyfikaty na pellecie. Warto wybierać producentów, którzy oferują opał o jakości, która została potwierdzona właściwymi certyfikatami. Wystąpić może kilka typów takich oznaczeń. Wśród najbardziej popularnych, należy wymienić:

  • en plus a1,
  • din plus.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *